Έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα οι Γαλλικές επιχειρήσεις!…






Το plan B που ετοιμάζουν σε περίπτωση εκπλήξεων και «ακραίων αποτελεσμάτων»

Οι γαλλικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται στα κρυφά για τα χειρότερα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, τον Μάιο να κερδίσει είτε η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, είτε της ακροαριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν. Όπως αναφέρει το euro2day.gr βιομηχανική εταιρεία με έδρα το Παρίσι θα εξέταζε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της στο Λονδίνο στην περίπτωση νίκης του Μελανσόν, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλός της. Ο CEO άλλης εταιρείας, μιας εκ των μεγαλυτέρων στον CAC 40, είπε πως οι managers καταρτίζουν Σχέδιο Β για την περίπτωση νίκης της Λε Πεν, χωρίς όμως να δίνει άλλες λεπτομέρεις. Η εταιρεία αυτοκινήτων Aramis Auto έχει διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αντέξει μια υποχώρηση των τραπεζών. «Διασφαλίσαμε τις γραμμές πίστωσής μας με τις τράπεζές μας πριν από μερικές εβδομάδες για να συνεχίσει η χρηματοδότηση της εταιρείας», δήλωσε στο Bloomberg ο Guillaume Paoli, CEO της εταιρείας, η οποία πουλά 32.000 αυτοκίνητα ετησίως στη Γαλλία μεμια ομάδα περίπου 30 αγοραστών να αγοράζουν αυτοκίνητα από όλη την ΕΕ. «Είναι δύσκολο να φτιάξουμε μια λίστα μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν» στην περίπτωση που νικήσει είτε η Λε Πεν είτε ο Μελανσόν.

Μια νίκη στις εκλογές είτε του Μελανσόν είτε της Λε Πεν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βουτιά του ευρώ και των γαλλικών κρατικών ομολόγων, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές που κατέχουν μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων να δέχονται σοβαρό πλήγμα. Αν και οι μεγάλες Γαλλικές εταιρείες που έχουν πωλήσεις στο εξωτερικό θα ωφελούνταν αρχικά από την αποδυνάμωση του νομίσματος, όμως η προοπτική της αύξησης του προστατευτισμού ή των φόρων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δραστηριότητες και τις τιμές των μετοχών τους.

Αν και οι επιχειρήσεις γενικά δεν μιλούν δημοσίως για τις προετοιμασίες τους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να αποξενώσουν τους πελάτες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ωστόσο πολλές εξετάζουν τρόπους για να βελτιώσουν τη θέση ρευστότητάς τους εκδίδοντας περισσότερο χρέος μεγαλύτερης διάρκειας, ή αυξάνοντας τα hedges τους έναντι των ακραίων νομισματικών μεταβολών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

«Η οικονομική φιλοσοφία των δυο υποψηφίων μοιάζει πολύ: είναι κατά των επιχειρήσεων», σχολίασε ο Ζαν Φρανσουά Μπουέ, πρόεδρος της FNAIM, συνδέσμου που εκπροσωπεί κτηματομεσήτες. «Δεν τολμούμε να σκεφτούμε μια μονομαχία μεταξύ της Μαρίν Λε Πεν και του Ζαν Λυκ Μελανσόν στον δεύτερο γύρο διότι αυτό θα ήταν καταστροφή για την οικονομία».

«Θα ξεκινήσουμε αντίσταση. Ένας δεύτερος γύρος με Λε Πεν-Μελανσόν δεν μπορεί να συμβεί», σχολίασε ο επικεφαλής της Medef, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού λόμπι της Γαλλίας, Πιερ Γκαταζ. Το λόμπι αυτό δήλωσε πως θα περάσει τις υπόλοιπες μέρες μέχρι τις εκλογές εξηγώντας τους κινδύνους των προγραμμάτων της Λε Πεν και του Μελανσόν.

Tο πρόγραμμα της Λε Πεν θα αύξανε τις δημόσιες δαπάνες κατά 102 δισ. ευρώ ετησίως. Τα μέτρα του Μελανσόν θα αύξανε τις δαπάνες κατά περισσότερο από 200 δισ. ευρώ, ενώ των Μακρόν και Φιγιόν κατά λιγότερο από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Institute Montaigne.

Αν και οι μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας δημιουργούν μεγάλο μέρος των κερδών του σε άλλες χώρες, ωστόσο η Γαλλική οικονομία βασίζεται στις μικρές επιχειρήσεις που έχουν λιγότερες ή και καμία επιλογή να προσαρμόσουν ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η Γαλλία διαθέτει περίπου 4 εκατ. εταιρείες και το 99% απασχολεί λιγότερους από 250 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 της Γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Υπ’ ατμόν για το βράδυ της 23ης Απριλίου
Εν τω μεταξύ, για μια ακόμα μακριά και δύσκολη νύχτα ετοιμάζονται οι τραπεζίτες και οι brokers στο Παρίσι, που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να πάνε αμέσως στα γραφεία τους καθώς θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Ο φόρτος εργασίας τους θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, που ίσως φέρει τους δυο ακραίους υποψήφιους –την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν και τον ακροαριστερό Ζαν Λυκ Μελανσόν- στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι προετοιμασίες όμως για τη βραδιά αυτή αντανακλούν την εμπειρία των τραπεζιτών στην αντιμετώπιση της έντονης μεταβλητότητας στην αγορά, μετά το σοκ του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος πέρυσι και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Η Societe Generale δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει conference call στο βράδυ της Κυριακής με ορισμένους οικονομολόγους και αναλυτές της για να συζητήσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Οι traders και οι οικονομικοί αναλυτές ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων επενδυτικών εταιρειών στο Λονδίνο επίσης θα είναι σε standby προκειμένου να δώσουν συμβουλές σε πελάτες τους το βράδυ της Κυριακής, ενώ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη δουλειά από τα άγρια χαράματα της Δευτέρας. Ωστόσο, αυτοί με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters δήλωσαν πως θα αφήσουν το overnight trading στο ευρώ ή οποιεσδήποτε συναλλαγές σε ρευστό, ομόλογα ή μετοχές, να το αναλάβουν οι μονάδες της Ασίας.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Στο Παρίσι, η Γαλλική εταιρεία asset management La Francaise, η οποία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 60 δις. ευρώ, έχει δημιουργήσει ειδική task force για τις εκλογές, η οποία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ή μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής για να αποφασίσει τι συμβουλές θα δώσει στους πελάτες την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τη Nomura, ο πρώτος γύρος των εκλογών θα είναι αυτός που θα δώσει στους επενδυτές «τις περισσότερες πληροφορίες» ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά τον δεύτερο γύρο του Μαΐου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν υπερισχύουν οριακά των άλλων υποψηφίων στον α’ γύρο των εκλογών, και ακολουθούν ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ακροαριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ο Μελανσόν προτείνει ένα σχέδιο οικονομικής τόνωσης ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό δανεισμό, τις εθνικοποιήσεις εταιρειών ορισμένων κλάδων, την υποτίμηση του ευρώ, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την πιθανή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ξαφνική άνοδός του στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί πολλούς επενδυτές, διότι τα διάφορα σενάρια δείχνουν πως θα μπορούσε να κερδίσει αν φτάσει στον δεύτερο γύρο.

Ούτε η Λε Πεν προσφέρει ιδιαίτερη ανακούφιση όμως. Σχεδιάζει να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και κάποιοι asset managers έχουν ήδη μειώσει και αντισταθμίσει την έκθεσή τους σε τίτλους που θα μπορούσαν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της αστάθειας, αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών.

«Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, έχουν ήδη και αυτοί ξεπουλήσει, διότι υπήρχε αγοραστής – η ΕΚΤ- που αγόρασε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (χρέους). Δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να έχουμε θέση long στη Γαλλία», σχολίασε στο Reuters ο Ζαν-Φρανσουά Λεγκού, αναλυτής της UBS Global Asset Management.

Η Saxo Bank δήλωσε πως έχει προσπαθήσει να διασφαλίσει πως όλοι οι πελάτες γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους ενώ προσφέρει όλα τα εργαλεία διαχείρισης χρήματος ώστε να μην έχουν σημαντική έκθεση χωρίς προστασία στις αγορές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του