ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νίκη Ρούτε, πανωλεθρία Ντάισελμπλουμ....




Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες.
Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81%, έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012. Μάλιστα, σε πολλά εκλογικά τμήματα στη Χάγη η ψηφοφορία παρατάθηκε και μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων έξω από αυτά.
Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Σύμφωνα, δε, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 9% των εκλογικών τμημάτων, φαίνεται πως το VVD του Μαρκ Ρούτε θα κερδίσει 33 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA 25, γεγονός που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μαζί και με τους προοδευτικούς του D66, που αναμένεται να καταλάβουν 18 έδρες, είναι εφικτή.
Κατά την ανεπίσημη μερική καταμέτρηση των ψήφων, που διεξήγαγε το κρατικό πρακτορείο ειδήεψν ANP, τo Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του και δείχνει να εξασφαλίζει 32 έδρες, εκ των συνολικά 150 εδρών του ολλανδικού Κοινοβουλίου.
Με καταμετρημένο το 10,9% των ψήφων, το VVD συγκεντρώνει ποσοστό 17,8%, πολύ μπροστά από το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι στο Άμστερνταμ πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.
Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Καθώς φαίνεται, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τριών ή ακόμα και τεσσάρων κομμάτων.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, «πανωλεθρία» υφίστανται οι Εργατικοί, με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, καθώς από τις 38 έδρες πέφτουν στις μόλις εννιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος των Εργατικών είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του