Πρωτοποριακές ιδέες και θέσεις του Συνδέσμου Αποστράτων & Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ»


Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα η Δημοτική Αρχή του κυρίου Νικολάου θέλησε να υιοθετήσει και να πραγματοποιήσει την απαίτηση του ανωτέρω συλλόγου που μέλος είναι και ο σημερινός δήμαρχος κ. Σπυρίδων Νικολάου.
Αυτό που ψιθυρίζεται από τους συμπολίτες μας είναι ότι αφού πλησιάζουν οι εκλογές και θα διεκδικήσει ξανά το δημαρχιακό θώκο κάνει άνοιγμα και στους στρατιωτικούς ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο τους.
Ερωτάται ο πρώην υφυπουργός κ. Κατσιμπάρδης πως θα νιώθει όταν η προτομή θα ξαναδιακοσμεί τον χώρο του ηρώου απέναντι από το σπίτι του; θα του θυμίσουν άλλες εποχές που η πλειοψηφία του δημοκρατικού χώρου προσπαθεί να ξεχάσει;
Εξάλλου το κυρίαρχο λόγω θα των έχουν οι πολίτες του διευρυμένου δήμου της Θήβας που με τη ψήφο τους θα τους τοποθετήσουν εκεί που τους αρμόζει.
Σας παραθέτουμε τα έγγραφα και τη φωτογραφία για να θυμηθείτε τις παλιές εποχές.
1)Η αίτηση των απόστρατων & εφέδρων αξιωματικών προς τον Δήμαρχο.
«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ                                              Αρ. Πρωτ.: 3/11
ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΗΒΑΣ                            Θήβα 14/9/2011
«ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ»
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΗΒΑΙΩΝ κ. ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Κύριε Δήμαρχε
Ορμώμενοι από τις καταστατικές αρχές του Συνδέσμου μας, την υποχρέωσης μας για σεβασμό στους ηρωικώς θυσιασθέντες για την ελευθερία και το ενδιαφέρον για την πόλη μας, σας απευθύνουμε την παρούσα πρόταση με την ευχή όπως αυτή μετουσιωθεί σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και υλοποιηθεί.
Η Πρόταση μας αναφέρεται στην αποκατάσταση του Μνημείου των Πεσόντων, γνωστό στους
Θηβαίους ΗΡΩΟΝ, το οποίον έχει απομακρυνθεί από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και έχει αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης και της λήθης σε χώρο που στεγάζονται τα συνεργεία του Δήμου.
Το εν λόγω ΗΡΩΟ δεν αποτελεί απλώς ένα μαρμάρινο ανάθημα, αλλά ταυτόχρονα επιτύμβια τιμητική στήλη των ογδόντα δύο συνδημοτών μας, που έδωσαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών υπέρ Πατρίδος, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα στην μετωπική, όπως και στην δεξιά πλευρά του μαρμάρινου μνημείου. Το άγαλμα, που τοποθετήθηκε στη θέση του σε τσιμεντένια βάση, ανώνυμο και χωρίς καμία γραφή κατά την ταπεινή μας άποψη, αλλά και κατά γενική ομολογία, δεν εκφράζει το ΗΡΩΟΝ της ένδοξης Μεταπελευθερωτικής Θηβαϊκής Ιστορίας.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Πιστεύουμε ότι αποτελεί ύψιστη ηθική μας υποχρέωση ως πολίτες να αποκαταστήσουμε τη μνήμη και τη θέση τους στην ιστορία, των Θηβαίων νεκρών Ηρώων και αδόλως θυσιασθέντων υπέρ της ελευθερίας, που ονομαστικά αναφέρονται στο Ηρώο. Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε προς αποκατάσταση και την ιστορικής τάξεως:
1.Να ανακαινισθεί – συντηρηθεί το μαρμάρινο ΗΡΩΟ, να χαραχθούν επί αυτού και τα ονόματα των πεσόντων στους αγώνες του έθνους και μετά το Έπος του ’40 και να τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, οπότε θα μπορεί να τελείται η καθιερωμένη κατά τις εθνικές επετείους Δοξολογία στον ιερό ναό του πολιούχο μας Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, προκειμένου να υπάρχει χρονική συνέχεια, χωρίς κενούς χρόνους λόγω μετακινήσεων επισήμων και συμμετεχόντων της δοξολογίας της κατάθεση στεφάνου και της παρέλασης.
2.Παραπλεύρως του Μνημείου να κατασκευαστεί ιστός, ο οποίος θα φέρει την ελληνική σημαία και ενδεχομένως να επανέλθει η καθ’ εκάστη Κυριακή έπαρση και υποστολή αυτής με απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα.
Με τις σκέψεις αυτές του Δ.Σ. και των μελών του Συνδέσμου μας ως διαμορφωμένη πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, προσερχόμεθα ως πολίτες απευθυνόμενοι προς συμπολίτες, εκφράζοντας την ευχή να αποκατασταθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ιστορική μνήμη έναντι της λήθης, η οποία αποτελεί σύγχρονη κοινωνική παθογένεια.
Μετά τιμής
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Ιωάννης Δαλιάνης
Ο Γραμματέας Δημήτριος Χαλάτσης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΒΑΣ
ΕΝΤΑΥΘΑ»
2)η εισήγηση του απόστρατου και μέλους του συλλόγου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ» σημερινού Δημάρχου κ. Νικολάου
«ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ
«Συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-3-2013)
--------------------------------
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Στο χώρο όπου γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων στις Εθνικές Επετείους (Πλατεία Αγίου Γεωργίου) υπήρχε ένα Ηρώο (μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου 2 μέτρων) πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα έξης:…………….
Το Ηρώο αυτό περί το έτος 1989, ή και ακόμα νωρίτερα, η τότε Δημοτική Αρχή (δεν μπόρεσα να εξακριβώσω αν ήταν επί Δημαρχίας Κουρκούτη ή Λοίζου καθώς δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθεί σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) αποφάσισε να το αντικαταστήσει με το άγαλμα μιας κοπέλας που συμβολίζει τη ΝΙΚΗ.
Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου έγινα δέκτης παραπόνων και εισηγήσεων από φορείς και συμπολίτες μας για την επανατοποθέτηση του Ηρώου στο χώρο που βρισκόταν και παλαιότερα ως ένδειξη αποκατάστασης της μνήμης των Θηβαίων πεσόντων για την Ελευθερία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Έφεδρων Αξιωματικών Θήβας, ο οποίος μετά από απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του επί του θέματος μου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο, αλλά και οι γνωστοί συμπολίτες μου Βασίλειος Βασιλείου και Αθανάσιος Λαμπρόπουλος με ανοιχτές επιστολές τους προς το Δήμαρχο Θηβαίων και με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.
Ασχολούμενος με το ζήτημα διαπίστωσα ότι το Ηρώο ήταν εγκαταλειμμένο για χρόνια στο χώρο των συνεργείων του Δήμου στα (Σφαγεία), έχοντας υποστεί διάφορες φθορές.
Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών.
Επειδή πιστεύω ότι το Ηρώο αυτό που φέρει χαραγμένα τα ονόματα των Θηβαίων που έπεσαν μαχόμενοι στους αγώνες του Έθνους για την προάσπιση της Ελευθερίας πρέπει να ξαναβρεί τη θέση που του αρμόζει, εκεί δηλαδή όπου αποτίεται φόρος τιμής με τις καταθέσεις των στεφάνων.
Εισηγούμαι
Την επανατοποθέτηση αυτού στο χώρο που βρισκόταν. Η διάταξη που προτείνω είναι συγκεκριμένη η εξής: Το Ηρώο των Πεσόντων να τοποθετηθεί στο Κέντρο της ενιαίας βάσεως και δεξιά αυτού (δυτικά) να τοποθετηθεί το υπάρχον μνημείο, δηλαδή το άγαλμα της κοπέλας. Η όλη διάταξη προτείνω να συμπληρωθεί με μαρμάρινη πλάκα, που θα τοποθετηθεί σε όρθια θέση αριστερά (ανατολικά) του Ηρώου όπου θα αναγράφονται οι ακόλουθοι στίχοι του Κωστή Παλαμά:
Κι αν είναι, και στο πόλεμο
μέσα η ζωή θυσία,
ο τάφος είναι πέρασμα
προς την Αθανασία.
Η ΘΥΣΙΑ ΣΑΣ ΑΙΩΝΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ
Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του